SUCHÁ HORA: V zrekonštruovanej hasičskej zbrojnici túžia zriadiť stálu službu

18.08.2012 Tvrdošín

Suchá Hora 18. augusta (TASR) – V hornooravskej obci Suchá Hora čaká na kolaudáciu zrekonštruovaná hasičská zbrojnica. Samospráva spolu s početnými aktívnymi dobrovoľníkmi túžia v nej zriadiť dobre vybavenú stálu službu, aby dokázali pomáhať nielen sebe, ale aj susedným obciam na slovenskej i poľskej strane.

"Našou veľkou výhodou je, že Suchá Hora má obrovskú základňu dobrovoľných hasičov, medzi ktorými nechýba množstvo detí a žien. Minimálne jeden hasič je takmer v každom dome. Zbrojnicu sme začali opravovať svojpomocne. Koncepcia ministerstva vnútra, ktoré nás zaradilo medzi obce, kde by mali sídliť poloprofesionálne hasičské stanice, nám prišla v ústrety," uviedol pre TASR člen miestneho dobrovoľného hasičského zboru Marek Šikyňa.

Ekonomická kríza síce podľa neho trochu okresala pôvodné plány, no hasičská zbrojnica je už prakticky pripravená slúžiť svojmu účelu. "Všetci veríme, že storočnicu budeme oslavovať o dva roky v nových priestoroch," pokračoval povolaním profesionálny vojak. Obec žiada na základe schváleného europrojektu o refundáciu rekonštrukčných nákladov na úrovni 268.000 eur.

"Nesedíme so založenými rukami. Usilovne sa pripravujeme na zriadenie stálej služby. Organizujeme cvičenia, špeciálne kurzy, zdravotnícke školenia. Naše družstvá sa pravidelne zúčastňujú na hasičských súťažiach. Zišla by sa nám ešte nejaká nová technika. Aj keď vládny zámer budovania poloprofesionálnych hasičských staníc so stálou službou akosi zamrzol, naďalej žijeme v nádeji, že v Suchej Hore sa ju podarí v dohľadnej dobe otvoriť a bude naplno slúžiť širokému okoliu," dodal Šikyňa.
 

Vyberte región